Fokveedag Espelo-Holten voor de 40ste keer.

De fokveedag Espelo wordt dit jaar voor de veertigste maal gehouden. Een mooie gelegenheid om even terug te gaan in de tijd.

De keuring is gestart in 1960 als voorkeuring voor de fokveedag in Holten.
De oprichters waren J.G. Toorneman, G.J. Boode Mzn., T. Boode, Joh. Boode en J. Haverslag. De bedoeling van de voorkeuring was dat er meer Espelose boeren mee zouden doen aan de Holtense keuring op de Kalfstermansweide. In die tijd werden er alleen dieren van het roodbonteMaas-Rijn-IJssel-veeslag (MRIJ) gekeurd.

Voor de eerste keuring gingen de oprichters langs de veehouders om hen te vragen naar de veekeuring te gaan. Dit initiatief slaagde uitstekend gezien de grote deelname aan de eerste fokveedag van 107 stuks.
Aangezien er in die tijd ook een eigen stierhouderij is Espelo was gevestigd kon met op de keuring ook veel afstammelingen van de eigen stieren bewonderen. Een mooi voorbeeld was Willy 3 van F.J.Sluiter. Deze dochter van de Espelose stier Metha's Theo werd enkele malen kampioen en een keer reserve.
Willy 3 v. Metha's Theo
Mede doordat de 'klanten' van de stierhouderij ook naar de fokveedag Espelo gingen kwamen de inzenders ook uit de omringende buurtschappen als Neerdorp en Dijkerhoek.

De specifieke voorkeuring bleef totdat in Holten geen fokveedag gehouden meer werd zodat "Espelo" geheel op zichzelf stond.
Het aantal inzenders en aangevoerde dieren groeide gestaag tot jaren met 200 runderen.

Gaandeweg waren het de stieren Sjaak, Sjoerd en Julius (allen van KI Zui-West Overijssel uit Holten) die een stevige stempel drukten op de fokveedag. In 1965 leverde eerstgenoemde zelfs alle kampioenes en reservekampioenes.
De inzenders komen sinds de eind zevetiger jarem uit het gehele werkgebied van de oude Vereniging van Veehouderijbelangen (VVB) "Holten en omstreken", welke op is gegaan in eerst ORS en later in CR-Delta. Daarnaast kunnen leden van de Veeteeltstudieclub Holten hun dieren inzenden.

De laatste jaren komen er bijna geen jongvee meer naar de Fokveedag.
Hiervoor gedeeltelijk in de plaats is er de Kalver Opfok Club gekomen. Dit jaar voor de 17e keer.
Hierbij wordt alleen naar het uiterlijk (het exterieur) van het kalf gekeken, maar ook naar het 'toilet' (schoonmaken en scheren van de kalveren) en hoe het dier is opgefokt.
Hieraan doen alleen kinderen mee.

De koeien zijn in de jaren veel veranderd. De nadruk bij de MRIJ-dieren veranderde de eerste dertig jaar al wat naar wat minder bevleesde en meer melktypischere dieren. De laatste tien afleveringen heeft zich die tendens alleen maat verder, en sterker, doorgezet met het inkruisen van HF-stieren.
Echter MRIJ-koeien zien we niet meer op de keuring.
Wel hebben de zwartbonten hun intrede gedaan, gelijk als op vele bedrijven. Niet zelden stammen ze nog uit de oude roodbonte MRIJ-bloedlijnen.

Niet elk jaar is er een fokveedag gehouden. Zo deed de extreme droogte van 1976 de fokveedag van dat jaar de das om. En achter in de jaren negentig van de vorige eeuw en 2001 gooiden veterinaire redenen roet in het eten: blaasjesziekte in 1997, 'slijters'problematiek in 1999 en MKZ in 2001.

^ naar boven ^

 
Kampioenen van vroeger.

Door de jaren heen hebben we in Espelo vele kampioenes mogen huldigen. Sommigen zelfs meerdere jaren. Zoals Betsie 11, v.Sjaak, van GH Blankena kampioen in '65, '66 en '67.

Of Corrie 27, v.Walter van de fam.Veneklaas, kampioen in '88, '89 en '90 en reserve in 1985.
En Dina 53, v.Julius, zelfs met twee eigenaren; eerst BA Haverslag, daarna M Rietberg. Zij werd kampioen in '79, '83 en '84 en reserve in '82.
Niet te vergeten Sjoerd-dochter Jantina 13 van JG Toorneman: kampioen in '68, '72 en '75 en reserve in '77.

Maar de besten waren twee dochters van Sjaak. Ten eerste Willy 22 van J Haverslag, zij kreeg het kampioenslint in '64, '65, '69 en '70. En reserve was ze in '67.
De grootgrossier was toch wel Jantina 2 van JG Toorneman. Kampioen in '61, '63, '64 en '68. Daarnaast reserve in '62, '65 en '67.

Willy 22 met eigenaar Jan Haverslag
Willy 22, één van de grote kampioenes van fokveedag Espelo.